TOKIO - De Japanse regering heeft vrijdag besloten tot ingrijpende wijzigingen in haar defensiebeleid. Zo wordt het verbod op wapenexport deels opgeheven en worden China en Noord-Korea voor het eerst als bedreigingen beschouwd. Dat heeft het persbureau Kyodo gemeld.

Het kabinet van premier Junichiro Koizumi stemde in met de verkoop van militaire goederen, maar alleen naar de Verenigde Staten en voor een raketschild. Dat gebeurde een dag nadat het had besloten tot verlenging met een jaar van de inzet van het leger in Irak.

Denkrichting

Het nieuwe beleid is vastgelegd in een pakket richtlijnen voor beleidsmakers van Defensie en een vijfjarenplan voor militaire aankopen, dat in april 2005 ingaat. Volgens de richtlijnen moet Japan zijn denkrichting veranderen om een ,,multifunctionele, flexibele defensiecapaciteit'' te krijgen, die ,,nieuwe bedreigingen en diverse situaties'' aankan.

Een regeringswoordvoerder zei dat Japan zijn standpunt over de export van raketonderdelen moest veranderen, om bij te dragen aan de veiligheidsalliantie met de Verenigde Staten en om de veiligheid van het eigen land te verzekeren. In 1998 begonnen Tokio en Washington met overleg over een raketschild, nadat Noord-Korea een raket had gelanceerd die over Japan heen vloog. De raket kwam terecht in de Stille Oceaan.

Spanning

De spanning tussen Japan en China is toegenomen doordat dit jaar zeker 33 keer Chinese schepen in Japanse wateren zijn gesignaleerd. Daarbij was ook een kernonderzeeër, wat vorige maand tot een diplomatiek incident leidde.