DELFT/DEN HAAG - De generale repetitie van de rouwstoet die zaterdag prins Bernhard naar zijn laatste rustplaats moet brengen, is donderdagavond over het algemeen goed verlopen. Dat zei een woordvoerder van de politie in Delft. Tijdens de oefening hebben zich volgens hem geen noemenswaardige problemen voor gedaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De repetitie was volgens de woordvoerder puur bedoeld "om de laatste puntjes op de i te zetten" . De generale repetitie trok veel toeschouwers in zowel Den Haag als Delft, waar tientallen mensen langs de route stonden te kijken.

Zes Gelderse/Groningse paarden trokken de affuit die zaterdag de kist met het lichaam van de overleden prins naar Delft brengt. De kanonnendrager wekt vooral bewondering op bij de toeschouwers.

'Mooier dan een koets'

"Dat is toch wel mooier dan een koets", aldus een Haagse mevrouw. Ook bereden ere-escortes van onder meer Koninklijke Marechaussee, het Korps Landelijke Politiediensten en de Koninklijke Landmacht deden mee aan de oefening. Het geheel werd begeleid door een honderdtal politieagenten.

Volgens een politiewoordvoerder stonden er opvallend meer mensen naar de generale repetitie te kijken dan bij prinses Juliana en prins Claus. "Kennelijk wisten de mensen dat de oefening altijd twee dagen voor de uitvaart plaatsvindt" , aldus de woordvoerder.

Rond 20.45 uur vertrok de stoet bij Paleis Noordeinde richting de Nieuwe Kerk in Delft. Waar deze om 23.25 uur aankwam.