LONDEN - De terreurorganisatie al-Qaeda is van plan belangrijke maritieme doelwitten aan te vallen. De aanval zou gepland staan binnen een jaar en kan verwoestende effecten op de economie hebben, aldus een rapport van een Brits beveiligingsbureau dat donderdag uitkwam.

Het jaarlijkse rapport door Aegis Defence Services stelt dat vooral de scheepvaart een gemakkelijk doelwit vormt voor een terroristische aanslag. "Wij verwachtten dan ook in 2005 een grote aanslag op een belangrijk maritiem doelwit." Bovendien zou de slagkracht van al-Qaeda door de oorlog in Irak zijn toegenomen.

"De oorlog biedt een goede mogelijkheid voor nieuwe terroristen om echte oorlogservaring op te doen", aldus het rapport. Aanvallen op schepen zijn niets nieuws voor de terreurorganisatie van Bin Laden.

In 2002 vielen extremisten de Franse olietanker Limburg aan voor de kust van Jemen en in 2000 kwamen zeventien Amerikaanse opvarenden van het oorlogsschip USS Cole om het leven toen hun schip werd opgeblazen door een zelfmoordbootje.

De internationale scheepvaart is goed voor meer dan 90 procent van alle goederen die wereldwijd worden verhandeld.