DEN HAAG - Bijna 42.000 rouwenden hebben de afgelopen drie dagen prins Bernhard in Paleis Noordeinde in Den Haag de laatste eer bewezen. Donderdag liepen volgens de politie ongeveer 14.000 mensen langs de baar. "Minder dan woensdag, waarschijnlijk door het koude weer", aldus een woordvoerder.

Rond 23.00 uur kwamen donderdagavond de laatste belangstellenden nog bij het paleis aan. De wachttijd bedroeg op dat moment ongeveer veertig minuten. Overdag stonden de mensen gemiddeld tweeënhalf uur in de rij.

De politie verwacht donderdagavond voor twaalven de Prinsessetuin te kunnen sluiten. Dit in tegenstelling tot andere dagen, toen liepen mensen rond middernacht nog langs de baar terwijl de kapel officieel tot 23.00 uur geopend was.

De rouwenden die donderdag rond 20.30 uur bij de Prinsessetuin aankwamen konden al wachtend meekijken met de generale repetitie van de rouwstoet. Medewerkers van Het Nederlandse Rode Kruis stonden klaar om mensen bevangen door de kou op te vangen. Jonge scouts deelden warme chocolademelk uit aan het publiek.

In maart van dit jaar liepen bijna 49.000 mensen langs de baar van Juliana. In oktober 2002 kwamen ongeveer 90.000 mensen naar Noordeinde om de overleden prins Claus de laatste eer te bewijzen.