HAARLEM - De directie van de Beverwijkse Bazaar hoeft niet te stoppen 1,20 euro entreegeld te heffen. Dit heeft de rechtbank in Haarlem donderdag uitgesproken in kort geding. Handelaren op de bazaar, verenigd in winkeliersvereniging De Zwarte Markt, hadden het geding aangespannen. Volgens hen overtrad de directie met de maatregel een afspraak tot 1 januari 2006 geen entree te heffen.

De Bazaar bestrijdt dit en zegt dat in plaats van de entreeprijs vijf euro parkeergeld zou worden geheven. Handelaren zouden via de parkeerkaart kortingen aanbieden aan bezoekers, die zo een deel van hun parkeergeld konden terugverdienen. Die regeling werd volgens de directie echter onhoudbaar toen er geen kortingsregeling kwam.

De rechtbank geeft de Bazaar daarin gelijk en stelt dat de handelaren zelf in gebreke zijn gebleven doordat ze geen kortingsregeling tot stand brachten. De rechtbank is evenmin gevoelig voor de argumenten van de winkeliersvereniging dat de Bazaar-directie onzorgvuldig met de belangen van de ondernemers omgaat.

De combinatie van entreeheffing met een lager parkeertarief van twee euro kan juist op de goedkeuring van veel ondernemers in de diverse hallen van de bazaar rekenen, oordeelt de rechtbank. Die baseert zich daarbij op diverse petities met handtekeningen, die de directie eerder overlegde.

Ook bij de eis dat de Bazaar beleid formuleert om het marktaanbod zo divers mogelijk te maken, kreeg de winkeleiersvereniging donderdag nul op het rekest. Contractueel is de Bazaar-directie hiertoe niet verplicht, aldus de rechtbank. Bovendien staat zulk beleid op gespannen voet met onderdelen van de Mededingingswet.