DEN HAAG - Studenten moeten langer de tijd krijgen om tegen betaling van het normale collegegeld te kunnen studeren. Pas na minstens zes jaar mag hun collegegeld fors omhoog gaan. Staatssecretaris Rutte (Onderwijs) vindt dat ze al na 5,5 studiejaren fors meer collegeld moeten gaan betalen.

Dat bleek donderdag in overleg tussen de Kamer en Rutte over zijn plannen voor een nieuwe opzet van de financiering van universiteiten en hogescholen. De regeringspartijen hebben er geen problemen mee als studenten zes jaar kunnen studeren voor het normale collegegeld van bijna 1500 euro. SP en GroenLinks schaarden zich achter de wens van de studentenbonden om studenten zeven jaar de tijd te geven.

De Tweede Kamer vond 5,5 jaar studiejaren voor een vierjarige studie wat aan de krappe kant. "Dat is nu al de feitelijke studieduur", zei D66-Kamerlid Lambrechts. Haar collega Vendrik van GroenLinks noemde dit buitengewoon mimimaal. "Dat zou ertoe leiden dat tienduizenden studenten ongediplomeerd de universiteit verlaten of helemaal niet meer aan een studie beginnen."

Het hogere collegegeld dat universiteiten aan trage studenten kunnen gaan vragen, mag volgens Rutte maximaal 4500 euro bedragen, driemaal het door de overheid vastgestelde reguliere collegegeld. Tot donderdag had Rutte zich hier nog niet over uitgelaten. Er was sprake van een maximum van 6500 euro, de gemiddelde kostprijs van een jaar studeren.