RAALTE - De politie heeft een 26-jarige man aangehouden, die verdacht wordt van vijftien gewapende overvallen in het hele land. De man pleegde de overvallen nadat hij in december ontsnapte uit de gevangenis in het Drentse Veenhuizen. Dat heeft de Regiopolitie IJsselland woensdagochtend bekendgemaakt.

De man werd op 11 maart aangehouden door een arrestatieteam in Alkmaar. Hij had een pistool bij zich. Bij onderzoek van zijn bagage en een hotelkamer werden nog een stroomstootwapen en handboeien aangetroffen.

De verdachte pleegde de overvallen in de periode van december 2001 tot 11 maart 2002 in onder meer Meppel, Raalte, Zwolle, Zutphen, Deventer, Wolvega, Hoogeveen, Barneveld en Amsterdam. Hij had bij de overvallen een muts op en ging volgens de politie zeer rustig te werk. In veel gevallen viel het omstanders niet op dat er een beroving plaatshad.

De man zat in Veenhuizen een straf uit van zes jaar voor verscheidene overvallen en had nog een half jaar tegoed, toen hij in december uit de penitentiaire inrichting ontsnapte. De rechtszaak tegen de verdachte dient op 4 juni voor de de rechtbank in Zwolle.