AMSTERDAM - Tijdens een concert woensdagavond van de heavy metalband Damageplan is gitarist 'Dimebag' Darrell Abbott op het podium doodgeschoten. Dat gebeurde in de Amerikaanse stad Columbus in Ohio.

Een man sprong vanuit het publiek het podium op en begon te schieten. Hierbij schoot hij vier mensen dood, waaronder Abbott, die voorheen bij Pantera speelde. Voordat de man nog meer slachtoffers kon maken, werd hij door de politie doodgeschoten.

Damageplan was net met het eerste nummer begonnen, toen de nog onbekende man het podium opstormde. De dader richtte zijn wapen het eerst op Abbott, die meerdere malen van dichtbij geraakt werd. Getuige Chris Couch zei dat de man eerst Abbott en daarna de bodyguard neerschoot, die probeerde de dader te overmeesteren. "Als een politieman niet in de buurt was geweest, had het wel eens erger kunnen aflopen", liet politiesergeant Brent Brent Mull weten.

Abbott en zijn broer, drummer Vinnie Paul Abbott, waren originele leden van de met een Grammy genomineerde metalband Pantera. Deze band genoot begin jaren negentig een grote populariteit in Amerika. De politie van Columbus is een onderzoek gestart naar de toedracht van de schietpartij.