DEN HAAG - Het hoger beroep van Murat D., de verdachte van de moord op onderdirecteur H. van Wieren van het Haagse Terra College, is donderdag problematisch begonnen voor het gerechtshof in Den Haag. Het proces zou in de openbaarheid moeten worden gevoerd, maar dat lukte slechts ten dele wegens een falende video-verbinding met de zaal waar pers en publiek de zaak volgen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De cruciale deskundige Bullens was niet te verstaan in de videozaal, mogelijk door technische problemen. Het gerechtshof wil de zaak in een dag inhoudelijk behandelen. De eis tegen Murat, die leerling was van het Terra College toen hij Van Wieren in januari doodschoot, wordt later op de dag bekend.

Murats moeder is in de rechtszaal aanwezig. De vader, die een gevangenisstraf van acht jaar uitzit wegens een moordpoging, is niet in de zaal. Hij was door het gerechtshof opgeroepen de zaak van zijn zoon bij te wonen, maar zag daarvan af.

Strafrecht

De zaak draait in hoger beroep om de vraag of Murat volgens jeugdstrafrecht of volwassenenstrafrecht dient te worden veroordeeld. De rechtbank legde hem eerder dit jaar vijf jaar gevangenisstraf en tbs op volgens volwassenenstrafrecht. De rechtbank nam de beslissing wegens de ernst van het feit en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling. Het jeugdstrafrecht kent een maximale straf kent van twee jaar gevangenisstraf en tbs met een maximale duur van zes jaar.

Kinderrechter

Het gerechtshof wil van Bullens nadere uitleg over wat mogelijk is bij het toekennen van straf aan Murat en of een succesvolle behandeling in zes jaar tijd mogelijk is. Net als het OM en de gedragsdeskundigen achtten de kinderrechters het eerder dit jaar onwaarschijnlijk dat het gedrag van Murat in dat tijdsbestek voldoende verbetert. Het is aan het gerechtshof om te beoordelen of de kinderrechters destijds een juiste beslissing namen.

Aan het begin van de zitting bleek dat een tweede getuige, Hseyin S., de man die het wapen aan Murat leverde, geen verklaring zal afleggen. S., in het Murat-dossier ook bekend als Guus, kreeg een jaar gevangenisstraf, en is sinds hij die straf uitzat onvindbaar voor justitie. Hij is verhuisd en staat niet geregistreerd in een bevolkingsregister.