UTRECHT - Een intercity van de NS is donderdagochtend vroeg tussen Uitgeest en Zaandam op een stalen rooster gereden. Het looprooster is afkomstig van een nabij gelegen overweg en door onbekenden losgeschroefd en op de rails gelegd, aldus de politie. Niemand raakte gewond. Het treinverkeer is ter plekke stilgelegd. De politie onderzoekt de zaak, aldus ProRail.

De trein botste even voor zes uur op het rooster dat ongeveer een bij drie meter meet. Het gaat om de intercity Alkmaar-Nijmegen. Het voertuig ontspoorde niet. Aan boord zaten ongeveer twintig passagiers, aldus ProRail.

ProRail verwacht dat het politieonderzoek enkele uren gaat duren. Daarbij is het spoor beschadigd geraakt zodat het moet worden gerepareerd.

Forenzen

De stremming trof in de ochtendspits vooral forenzen die naar Amsterdam wilden reizen. Intercity's tussen Alkmaar en Amsterdam worden omgeleid via Haarlem. Tussen Uitgeest en Zaandam rijden geen treinen.

Minister Peijs en de NS kondigden vorige maand maatregelen aan om spoorvandalisme tegen te gaan. De rails worden minder toegankelijk en er komt meer toezicht. Het afgelopen jaar waren er diverse grote incidenten.

Vandalisme

Vandalisme op en rond het spoor neemt volgens een woordvoerder van de vakbond vor rijdend personeel VVMC nog steeds toe. Dit jaar waren er een kleine vijfhonderd meldingen van onveilige situaties rond de rails. Ongeveer eenderde daarvan betrof vandalisme. De bond eist daden van de regering en pleit voor maatregelen als camera's langs de rails en meer toezicht.