GRONINGEN - Het merendeel van het stads- en streekvervoer in Noordoost-Nederland ligt donderdag waarschijnlijk plat. De vakbonden verwachten dat ongeveer vijfhonderd à zeshonderd buschauffeurs van Arriva staken. Hierdoor zullen zowel in de stad als de provincie Groningen, Drenthe, Zuidoost-Friesland, Leeuwarden en delen van Overijssel en Flevoland geen bussen rijden.

Buschauffeurs van Arriva lijken massaal gehoor te geven aan de oproep tot staking. Rond half zeven in de ochtend had nog geen enkele bus de remises in de provincie Groningen verlaten, meldde J. Grobben van Abvakabo FNV.

De actievoerende chauffeurs worden later op de dag met gehuurde busjes naar het vakbondskantoor van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV in Groningen gebracht, om zich officieel te laten registreren. Arriva heeft uitzendkrachten ingehuurd, die op diverse stations pamfletten uitdelen met informatie voor reizigers.

Drenthe

Reizigers in Drenthe lijken goed voorbereid op het gemis aan busvervoer. Volgens ooggetuigen stonden bij de NS-stations in Emmen en Assen donderdagochtend vroeg slechts enkele mensen tevergeefs op bussen te wachten.

De vakbonden willen de garantie dat Arriva geen mensen ontslaat. Het bedrijf gaat 62 volledige banen schrappen, omdat het minder overheidssteun krijgt voor de exploitatie van het busvervoer in Noord-Nederland. Daardoor moet het vijftien buslijndiensten schrappen.