DEN HAAG - Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft VN-baas Kofi Annan namens de Europese Unie een brief geschreven waarin hij zijn steun betuigt aan Annan. De secretaris-generaal ligt onder vuur vanwege vermeende fraude bij het olie-voor-voedselprogramma in Irak. Bot stuurde de brief afgelopen maandag, zo bevestigde zijn woordvoerder woensdag.

Behalve de brief heeft de Nederlandse ambassadeur bij de VN ook mondeling de steun van de EU aan Annan overgebracht. In de brief schrijft Bot onder meer dat de EU "volledig vertrouwen" heeft in het "bekwame leiderschap in de belangrijke komende maanden". Bot verzekert Annan van de volledige steun van de EU.

Steekpenningen

Een klein aantal Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres heeft aangedrongen op het ontslag van de secretaris-generaal van de VN. Aanleiding is het onderzoek naar corruptie door senator Norm Coleman, die vorige week zei bewijzen te hebben gevonden dat VN-functionaris Benon Sevan, die het olie-voor-voedselprogramma leidde, steekpenningen heeft aangenomen van het regime van Saddam Hussein. Coleman pleitte toen voor het aftreden van Annan, net als diverse andere Amerikanen. De VS betalen het grootste deel van het budget van de VN.

Volgens de woordvoerder van Bot wordt er door sommigen al veel geconcludeerd, zonder dat er resultaten van de onderzoeken zijn. "Dat is wat ons betreft niet comme il faut", aldus de woordvoerder van Bot.

Voedsel en medicijnen

Het VN-programma stond tussen 1995 en 2003 Irak toe onder streng toezicht olie te verkopen. In ruil daarvoor kreeg het land voedsel en medicijnen voor de bevolking. Irak zou echter buitenlandse functionarissen, inclusief VN-medewerkers, en bedrijven hebben omgekocht om meer olie te kunnen verhandelen.

Zoon Annan

In het onderzoek naar het schandaal is ook de naam van Annans zoon Kojo genoemd. Die zou tot februari betalingen hebben ontvangen van een Zwitsers bedrijf dat betrokken was bij het programma. Er zijn geen aanwijzingen dat de VN-topman zelf iets met de corruptie te maken heeft gehad.