BELFAST - Pogingen van de Britse premier Tony Blair en zijn Ierse collega Bertie Ahern om het vredesproces in Noord-Ierland vlot te trekken, zijn op niets uitgelopen. Naar woensdag bleek zijn de regeringsleiders er niet in geslaagd de strijdende partijen nader tot elkaar te brengen.

De protestanten blijven bij hun eis dat het Iers Republikeins Leger (IRA) 'fotografisch bewijs' moet leveren van zijn ontwapening, zo liet hun leider dominee Ian Paisley woensdag weten tijdens een persconferentie. Volgens Sinn Fein, de politieke bondgenoot van de IRA, zou dat een onaanvaardbare vernedering zijn voor de katholieke verzetsbeweging.

Blair en Ahern maken later op de dag persoonlijk hun opwachting in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Hun bezoek was aanvankelijk bedoeld om de hervatting van het vredesproces in te luiden. Zij wilden een reeks plannen presenteren die het Noord-Ierse gedeelde zelfbestuur weer op poten hadden moeten zetten.

Vooruitgang

Ondanks het gebrek aan medewerking van de strijdende partijen willen de beide regeringsleiders toch hun tot dusver vertrouwelijke plannen wereldkundig maken. "Zoals de mensen later vandaag zullen zien, hebben we immense vooruitgang geboekt", hield Blair voor zijn vertrek naar Belfast het Britse parlement in Londen voor.

Infiltratie

Het vredesproces in Noord-Ierland, dat begon met het sluiten van de Goede Vrijdag-akkoorden in 1998, ontspoorde definitief in oktober 2002. Toen werden de Noord-Ierse regering en het parlement op non-actief gezet en kwam het gebied opnieuw onder direct Brits bestuur. De directe aanleiding voor deze maatregel waren beschuldigingen dat de IRA via zijn politieke vleugel Sinn Fein in het Britse ministerie voor Noord-Ierse Zaken was geïnfiltreerd.

Ontwapening

In september van dit jaar poogden Blair en Ahern al een akkoord te forceren, maar dit mislukte. Een van de belangrijkste thema's is nog altijd een aantoonbare ontwapening van de katholieke IRA. Een onafhankelijke commissie van toezicht, onder aanvoering van de Canadees John de Chastelain, heeft eerder al wel bevestigd dat de IRA driemaal een deel van zijn wapenarsenaal heeft vernietigd.