AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil volgend jaar met laserapparatuur snelheidscontroles uitvoeren voor het waterverkeer op de Amsterdamse grachten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dit is een van de voorstellen om de overlast op het water aan te pakken, maakte de gemeente woensdag bekend. Met het Openbaar Ministerie overlegt de gemeente nog over de juridische haalbaarheid van het plan.

Ergernis

Overlast op de grachten, zoals geluidsoverlast, te hard varen, illegaal afmeren, verwaarloosde boten en dronkenschap, is een bron van ergernis van veel bewoners en bezoekers in Amsterdam. Afgelopen zomer kwamen 440 klachten binnen bij een meldpunt voor overlast op het water, eenderde meer dan vorige zomer. In de zomer van 2002 kwamen 430 klachten binnen.

Een ander voorstel is het verlagen van de maximumsnelheid op de grachten van 7,5 kilometer per uur naar ongeveer 6 kilometer per uur, dezelfde snelheid die geldt voor de havens. De gemeente wil wel dat er voldoende handhaving plaatsvindt op snelheidsovertredingen.

Speakers

Ook krijgt elke rondvaartboot een duidelijk herkenbaar nummer, zodat Amsterdammers dat nummer meteen kunnen bellen bij een klacht. Rederijen hebben al besloten de overlastgevende speakers op het achterdek van de rondvaartboten te verwijderen. Bewoners ergerden zich aan de verhalen van rondvaartbootgidsen die buiten te horen waren.

Wrakkenacties

Na een aantal 'wrakkenacties' hebben de dienst binnenwaterbeheer van de gemeente en de waterpolitie dit jaar 261 wrakken en verwaarloosde vaartuigen verwijderd uit de grachten en de binnenwateren. Het Gemeentelijk Havenbedrijf zal deze wrakken vernietigen.

Per 1 januari wordt de handhavingstaak van de waterpolitie, onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten, overgenomen door de politie Amsterdam. De politie is nog in gesprek over de vorm van de samenwerking met de gemeentelijke dienst binnenwaterbeheer.

De driehoek van gemeente, politie en justitie heeft de aanpak van overlast op het water als een van de prioriteiten gesteld voor volgend jaar.