KIEV - Het Oekraïense parlement heeft woensdag een serie maatregelen goedgekeurd om een einde te maken aan de slepende politieke crisis in het land. Van de 450 parlementariërs stemden er 402 voor een pakket maatregelen dat de Centrale Kiescommissie ontbindt en voorts wijzigingen aanbrengt in de machtsverhouding tussen president en volksvertegenwoordiging en de bevoegdheden van regio's of provincies vergroot.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Oekraïnse president, Leonid Koetsjma, heeft voorts woensdag procureur-generaal Vassiljev ontslagen. Dat is volgens Koetsjma "niet alleen van groot belang voor een deel van het parlement maar voor heel de natie".

De oppositie rekent Vassiljev tot de groep topfiguren in het land die een zeer harde lijn wensten tegenover de oppositie en tegen de vele duizenden betogers die de oppositie op de been heeft gebracht sinds de verkiezingen 21 november.

Parlement

Koetsjma maakte het ontslag van Vassiljev in het parlement en vlak voor de stemming bekend. Parlementsvoorzitter Lytvy sprak na afloop van een verzoening in het land dat zijn inziens heeft getoond verenigd te zijn.

Wetswijzigingen

De wetswijzigingen beogen een nieuwe organisatie van de verkiezingen. Het hooggerechtshof heeft bepaald dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen 26 december over moet.

De nieuwe president krijgt straks door de grondwetswijzigingen van woensdag minder macht dan Koetsjma nu heeft. De macht van de volksvertegenwoordiging wordt daarmee groter net als de bevoegdheden van de verschillende regio's.

Het land wordt momenteel ook geografisch verscheurd door de politieke twisten. Westelijk Oekraïne steunt oppositieleider Viktor Joesjtsjenko. Het westen maakte lang onderdeel uit van onder meer Polen en het rooms-katholieke Oostenrijk-Hongaarse rijk. Het oosten en zuiden van Oekraïne zijn meer verweven met Rusland en voor velen is daar Russisch de moedertaal. In die streken heeft de regeringskandidaat voor het presidentsschap, Viktor Janoesjkovitsj, vooral zijn aanhang.