AMSTERDAM - De Stichting Het Parool wil de gelijknamige krant financieel ondersteunen als het dagblad uit het PCM-concern stapt. Het gaat dan om een eenmalig bedrag uit het eigen vermogen van de stichting. Dat heeft M. van Stiphout, voorzitter van de Stichting Het Parool, woensdag bekendgemaakt.

Van Stiphout kon nog niet zeggen hoeveel geld de Stichting in Het Parool gaat investeren. Eerst moeten accountants de plannen van de krant nog doorrekenen op financiële haalbaarheid.

De hoofdredactie van Het Parool wil nog niet reageren op de plannen verder te gaan als zelfstandige krant.

De Stichting Het Parool is meerderheidsaandeelhouder bij PCM. De stichting heeft als doelstelling het beschermen van de pluriformiteit van de pers. In het verleden steunde de stichting diverse noodlijdende kranten, onder meer in derde wereldlanden. Van Stiphout is duidelijk over de mogelijkheid dat haar stichting in navolging van de krant uit PCM stapt. ,,Geen denken aan. De Stichting Het Parool blijft bij PCM.''

Onzekere toekomst

In principe staat Van Stiphout positief tegenover het plan van Het Parool. ,,Wij denken dat de ideeën best goed zijn'', aldus Van Stiphout. Ze wijst op de onzekere toekomst van de krant binnen het PCM. ,,De krant wordt financieel steeds verder uitgekleed. En de laatste tijd hoor je geluiden als 'Parool opheffen', 'er een kopblad van maken'.''

Van Stiphout verwacht dat de accountants het plan van de krant eind augustus hebben beoordeeld. In de laatste week van augustus vergadert de raad van bestuur van de stichting onder meer over het plan van de krant om PCM te verlaten. Half september staat het onderwerp op de agenda de raad van commissarissen van PCM. Volgens Van Stiphout kan die het plan van dagblad Het Parool dan nog afschieten.

/NIEUWSHet Parool wil uit PCM-concern stappen