AMSTERDAM - Tienduizenden mensen met luchtwegaandoeningen hebben last van de mist die al weken als een deken over Nederland ligt. Dat meldt Algemeen Dagblad (AD) woensdag. Omdat het aantal mistdagen dit jaar erg hoog ligt, is de situatie voor de luchtwegen ernstiger dan in voorgaande jaren. Het Astma Fonds krijgt veel klachten over het effect van de mist, vooral van oudere patiënten.

Het KNMI telt dit jaargetijde veel meer mistdagen dan normaal. Alleen al in het zuidwesten van de Randstad, rond Rotterdam, was het in november dertien dagen mistig. In de voorgaande jaren was dat gemiddeld maar zes dagen. Ook december was tot nu toe met vijf mistdagen zeer nevelig. Normaal telt heel december gemiddeld maar zes dagen met mistig weer, zo stelt het AD.

In Nederland heeft één op de tien mensen last van een aandoening aan de luchtwegen, bijvoorbeeld astma of bronchitis. Door mistig of vochtig weer kunnen de klachten verergeren. Doordat het slijmvlies in de luchtwegen extra wordt geprikkeld, krijgt men last van kortademigheid en gaat men hoesten.

Het KNMI werkt, met onder andere het Astma Fonds, aan een speciale weersvoorspelling voor chronisch zieken. In die berichten worden de gevolgen van weersomstandigheden voor de gezondheid uitgelegd. Zoals de hooikoortsvoorspellingen die in de zomer aan het weerbericht worden toegevoegd.