AMSTERDAM - VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali komt na het kerstreces terug in de Tweede Kamer. Dat zegt haar fractieleider Jozias van Aartsen in de Volkskrant. Van Aartsen laat verder weten zich te ergeren aan 'die pietepeuterige Hollandse opvatting over het Kamerlidmaatschap bij Hirsi Ali's critici'. "De Tweede Kamer is heus niet de enige plek waar je politiek kan bedrijven."

Ook zijn PvdA-collega Wouter Bos vindt het 'onzindelijk' om over de terugkeer van Hirsi Ali te praten. Kamervoorzitter Weisglas spreekt van 'ruw gedrag dat getuigt van groot onbegrip' als de kritiek op de afwezigheid van de politica ter sprake komt. "Ze is wel voor ons aan het werk", vervolgt Van Aartsen. "Ze schrijft een boek over de Verlichting van de islam. Kamerleden hoeven toch niet altijd rond te hangen op het Binnenhof?"

Weisglas zegt dat de democratie is aangetast, nu naast Hirsi Ali ook Geert Wilders dinsdag zei weg te blijven uit de Kamer uit veiligheidsoverwegingen. "Dat is meer dan zorgwekkend", zegt Weisglas. Volgens de voorzitter is 'het echt een stuk minder leuk geworden' in de Kamer. Hij maant Kamerleden met twijfels over hun veiligheid een voorbeeld te nemen aan Hirsi Ali en Wilders die 'moedig en onverschrokken doorgaan'.