DEN HAAG - De politie en het Openbaar Ministerie (OM) houden de komende twee weken een offensief tegen jongeren die fraude plegen met pinpassen. Naar verwachting kunnen in het hele land ongeveer tweehonderd jongeren de politie aan de deur verwachten.

Na een gezamenlijk onderzoek van de politie en het OM zijn de namen van ongeveer tweehonderd verdachte jongeren boven water gekomen. Een deel van de verdachten moet erop rekenen dat ze worden gearresteerd. Anderen moeten alleen voor een gesprek naar het politiebureau.

Actie Schoolplein

Het project met de naam Actie Schoolplein richt zich op jongeren die hun pinpasjes tegen betaling van 250 tot 500 euro uitlenen aan criminelen. Die veranderen vervolgens gegevens op gestolen overschrijvingskaarten, om geld door te sluizen naar rekeningen van geronselde jongeren. De banken lijden hierdoor schade.

De politie en het OM willen met de Actie Schoolplein duidelijk maken dat pinpasfraude grote nadelige gevolgen met zich mee kan brengen. Iemand die door de mand valt, krijgt een strafblad. Bovendien blijft het voor diegene lange tijd erg moeilijk om bij een bank een rekening te openen, een lening of een hypotheek af te sluiten of een creditcard te krijgen. Het OM en de politie benadrukken ook dat de banken de schade terugvorderen bij de dader. Het gaat meestal om grote bedragen.

De Actie Schoolplein is tevens bedoeld om de opdrachtgevers van pinpasfraude te ontmaskeren. De politie en het OM vermoeden dat deze vorm van fraude onder leiding staat van een Nigeriaans crimineel netwerk.

De actie komt voort uit een project in de politieregio Amsterdam-Amstelland, waarbij ongeveer honderd jongeren werden aangehouden. Een inventarisatie van het Landelijk Bureau Fraude van het het Korps Landelijke Politiediensten wijst uit dat fraude met pinpasjes door jongeren de laatste vijf jaar sterk is toegenomen.