BANJA LUKA - De Bosnisch-Servische republiek heeft voortvluchtige oorlogsmisdadigers een financiële vergoeding van bijna 25.000 euro beloofd als zij zich vrijwillig aangeven bij het Joegoslavië-Tribunaal. Dit maakten regeringswoordvoerders dinsdag bekend.

De maatregel geldt voor de families van dertien Bosnisch-Servische verdachten die nog op vrije voeten zijn. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, want de verdachten moeten zich voor 9 december melden bij de autoriteiten. Ook moeten onderhandelingen over de overgave voor het einde van het jaar afgerond zijn.

Naast het eenmalige geldbedrag komen studerende kinderen van de verdachten in aanmerking voor een maandelijkse toelage van 98 euro.

Hogere bedragen

De Bosnische-Servische regering deed in juli 2003 een soortgelijk voorstel. Daar werd toen niet op gereageerd. Door hogere bedragen te bieden, hopen ze dat nu wel op het aanbod wordt ingegaan. Onder de oorlogsmisdadigers die zich in het Servische gedeelte van Bosnië zouden ophouden, zijn de Bosnisch-Servische oud-leider Radovan Karadzic en oud-legerleider Ratko Mladic.

De Bosnische-Serviërs zijn geregeld bekritiseerd voor het feit dat zij nog geen enkele oorlogsmisdadiger hebben opgepakt sinds het einde van de oorlog in het voormalige Joegoslavië in 1995. Vanwege dit onvermogen dreigt het Westen met sancties.