HAARLEM - De 65-jarige W. de W. uit Overveen is dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot dertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk, wegens seksueel misbruik van een minderjarig meisje in Gambia. Tegen hem was vijf jaar geëist, voor meedere zedendelicten. De rechtbank acht twee gevallen echter onvoldoende bewezen.

De W. was jarenlang beheerder van een Nederlands pension in Gambia. In die hoedanigheid heeft hij volgens de rechtbank het meisje tussen 1995 en 1997 geregeld misbruikt. De man werd oktober vorig jaar opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had De W. minachting voor meisjes en vrouwen uit de Afrikaanse cultuur.

De man ontkende tijdens de behandeling van zijn zaak zich aan vrouwen te hebben vergrepen. "Ik zou liever dood zijn dan dat ik dit werkelijk had gedaan", zei De W. eerder tegen de rechtbank. De man is direct op vrije voeten gekomen. Hij heeft zijn straf in voorarrest al uitgezeten. De advocaat van De W. heeft hoger beroep aangekondigd. Hij vindt dat zijn cliënt onschuldig is.

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes laat weten blij te zijn met de veroordeling. De organisatie hoopt dat "met deze veroordeling de weg vrij is voor een actiever vervolgbeleid van Nederlandse kindersekstoeristen".