DEN HAAG - Duizenden mensen hebben dinsdag in Paleis Noordeinde afscheid genomen van prins Bernhard. De stroom belangstellenden kwam langzaam op gang. In de ochtend konden de mensen nog zo doorlopen naar de rouwkapel, waar de prins ligt opgebaard. In de loop van de middag was de rij wachtenden opgelopen tot een kleine duizend. Iets voor 20.00 uur hadden duizenden mensen Bernhard de laatst eer bewezen. Tot 23.00 uur is daar nog mogelijkheid toe.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral ouderen, onder wie veel veteranen gestoken in uniform, kwamen een laatste groet brengen aan de woensdag overleden prins, uit respect, plichtsgevoel of een enkele keer uit nieuwsgierigheid. De enkele jongeren die waren gekomen, zijn vaak door school gestuurd. Zo was er een middelbare schoolklas uit het Groningse Warffum, die een bezoek aan de Tweede Kamer combineerde met het afscheid nemen van Bernhard.

Detectiepoort

Stipt om 09.00 uur kwam het defilé voor de gewone mensen op gang. Iedereen die de rouwkapel wilde bezichtigen, moest eerst in een tent in de paleistuinen door een detectiepoort. Voor wie wilde, kon daarna een boodschap achterlaten in de condoleanceregisters. Vervolgens ging de weg naar het paleis via de met witte chrysanten omzoomde trappen. In de rouwkapel schuifelden de belangstellenden langs de kist, terwijl op de achtergrond stemmige pianomuziek was te horen.

Op hun tocht door het paleis kwamen de bezoekers langs veel bloemstukken, voornamelijk van hoogwaardigheidsbekleders en grote organisaties. In bijna alle bloemstukken zijn witte anjers verwerkt. De bezoekers van dinsdag mochten hun meegebrachte bloemen, ook weer veel witte anjers, op het grasveld voor het paleis leggen. Ook zijn veel kaarsjes achtergelaten. "Een goede laatste vlucht gewenst", luidde een van de boodschappen op een begeleidend briefje.

Krans

Ook een delegatie Canadezen heeft dinsdag de laatste eer bewezen aan prins Bernhard. Op het 5 Mei Plein in Wageningen hebben vertegenwoordigers van het Canadese leger, Canadese oud-strijders en afgevaardigden van de Canadese ambassade een krans neergelegd.

Prins Bernhard was op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen aanwezig bij de onderhandelingen van onder anderen de Canadese generaal Foulkes over de Duitse capitulatie.

Ensemble

De vele militairen die bij de uitvaart van Bernhard worden betrokken, konden dinsdag al hun ceremoniële pak passen. In het depot voor ceremoniële tenues van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marechaussee in Rijswijk zijn ze bijeengekomen om een passend ensemble te vinden.

De oud-militairen, die niet de erewachten langs de rouwstoet vormen of de uitvaartdienst in de Nieuwe Kerk in Delft meemaken, kunnen de plechtigheid volgen in de voor hun speciaal ingestelde publieksvakken aan het Spuiplein in Delft en de Grote Markt in Delft.

In Delft is in principe plaats voor zeshonderd veteranen, die zich hiervoor moeten aanmelden bij het secretariaat van hun eigen veteranenorganisatie. Veteranen die niet zijn aangesloten bij een dergelijke organisatie of een plaats aan het Spuiplein in Den Haag willen bemachtigen, kunnen zich melden bij het gemeentelijk contactcentrum op telefoonnummer 070-3533000.