LONDEN - De Britse regering is bezig met plannen die een revolutie in de gezondheidszorg betekenen. Zij wil verpleegkundigen opleiden voor het zelfstandig uitvoeren van operaties om zo de wachtlijsten korter te maken. Dat schreef de krant The Independent maandag.

Minister Reid van Volksgezondheid doet wanhopige pogingen het aantal operaties op te voeren om zo de belofte van de regering waar te maken dat in 2008 niemand langer dan achttien weken op een ingreep hoeft te wachten na verwijzing door een huisarts. Britse artsen zijn woedend. Zij vinden dat dergelijke plannen het publiek misleiden en de veiligheid van patiënten in gevaar brengen.

Twijfels

Voorzitter Paul Miller van de Britse artsenorganisatie heeft grote twijfels aan de opleiding van twee jaar die de regering wil voorstellen. Hij zei tegen The Independent dat het momenteel minimaal twaalf en gemiddeld vijftien tot twintig jaar duurt voor iemand een gekwalificeerd chirurg is. Zijn collega van de organisatie van orthopedisch artsen noemde het belachelijk dat een volgens de plannen getrainde verpleegkundige een operatie zou mogen uitvoeren zonder dat er een echte chirurg in de buurt is.

Verpleegkundigen, fysiotherapeuten en operatie-assistenten zouden volgens de regering na hun korte opleiding herniaoperaties, sterilsaties bij mannen en kijkoperaties in gewrichten kunnen doen. De komende tien jaar zouden vier- tot vijfduizend van deze 'operatiedokters nieuwe stijl' kunnen worden benoemd.