SCHEVENINGEN - Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van dit seizoen is dinsdag voor 52.000 euro geveild bij de visafslag in Scheveningen.

De laatste bieder, Sponsor Bingoloterij, heeft daarvoor volgens de keurmeesters haring van zeer goede kwaliteit gekocht. De opbrengst was 2000 euro minder dan in 2001, toen supermarktketen C1000 de hoogste bieder was.

Het geld is bestemd voor de Richard Krajicek-foundation, die sport- en speelvelden in achterstandswijken mogelijk maakt. Sponsor Bingoloterij hoeft niet het gehele bedrag te betalen, omdat het om een Amerikaanse veiling ging.

De organisatie hoeft alleen het verschil met de voorlaatste bieder te betalen, namelijk 1000 euro. Alle bieders leggen samen het totaalbedrag neer.

Controleurs

De controleurs die moesten toezien dat de Hollandse nieuwe niet voor het begin van het haringseizoen werd verkocht, hoefden nauwelijks op te treden. De zogenoemde haringpolitie werd dit jaar voor het eerst ingezet.

Het Productschap Vis had aangekondigd dat voor bedrijven die zich niet aan de afspraak houden, een royement volgt. De overtreders waren echter op één hand te tellen.