DEN HAAG - VVD-Kamerlid Weisglas is dinsdag gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Hij volgt PvdA-Kamerlid Van Nieuwenhoven op. Weisglas kreeg tachtig van de 146 uitgebrachte stemmen.

Hij versloeg zijn partijgenote Jorritsma, die 41 stemmen kreeg. LPF-Kamerlid Janssen van Raay kreeg 24 stemmen en CDA-Kamerlid Van der Hoeven één stem.

De uitslag is een tegenvaller voor VVD-fractieleider Zalm. De sollicitatiebrief van Jorritsma, die ze dinsdag op de valreep indiende, ging vergezeld van een aanbevelingsbrief van Zalm. Die was niet blij met de sollicitatie van Weisglas. Hij was al waarnemend-voorzitter van de Tweede Kamer en vice-voorzitter achter Van Nieuwenhoven.

Jorritsma

Jorritsma betreurt het dat ze naast de door haar felbegeerde post grijpt. "Maar ik heb mijn best gedaan. Ik heb me verdedigd en meer kan je niet doen. Het risico dat je verlies is er altijd. Ik ben niet beledigd", aldus de demissionair minister van Economische Zaken.

"Ik sluit niet uit dat de geruchten over het bedrijf van mijn man een rol hebben gespeeld", voegde ze er nog aan toe. In een krantenartikel werd onlangs de suggestie gewekt dat Jorritsma een rol zou hebben gespeeld bij een subsidietoekenning aan het bedrijf van haar man.

Fractieleider Herben van de LPF vindt Weisglas zeer gekwalificeerd voor de functie. "Het is geen verrassing. Dit is zoals ik had verwacht", aldus Herben. Janssen van Raay zei dolblij te zijn met Weisglas. "Hij is objectief beter dan Jorritsma die het als lid van het paarse kabinet niet mocht worden", vindt Janssen van Raay.

De voorzitter werd op een nieuwe manier gekozen. De kandidaten moesten een sollicitatiebrief sturen en voorafgaand aan de stemming werden ze ondervraagd door collega-Kamerleden.