MADRID - De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft maandag in verscheidene Spaanse steden bommen tot ontploffing gebracht. De explosies waren kort daarvoor aangekondigd. Volgens de autoriteiten raakten in Santillana del Mar twee personen lichtgewond.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De ETA meldde aan de Baskische krant Gara dat om 13.30 uur zeven explosieven zouden afgaan. De Spaanse krant El Mundo meldde later dat er op dat tijdstip explosies in Santillana del Mar, León, Avilla, Ciudad Real, Alicante en Málaga waren geweest. De explosies waren niet erg krachtig. In Valladolid gingen de explosieven niet af. Na de ETA-aankondiging waren enkele beoogde doelwitten, zoals pleinen, ontruimd.

Tankstations

De ETA had vrijdag bij vijf tankstations in Madrid vrijwel gelijktijdig bommen laten ontploffen. Door de explosies raakten twee politiemensen lichtgewond. Er werd weinig schade aangericht.

De aanslagen door de verboden ETA zijn een tegenslag voor de regering. De groepering gold als ernstig verzwakt nadat eerder dit jaar een aantal leden was gearresteerd. Sinds de ETA zijn onafhankelijkheidsstrijd in 1968 begon, zijn 850 mensen gedood.