DJEDDAH - Militante moslims, vermoedelijk verbonden aan het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden, hebben zich maandag met grof geweld toegang verschaft tot het zwaarbewaakte Amerikaanse consulaat in de Saudische havenstad Djedda.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De actie, waarbij ook personeel werd gegijzeld, kon na een drie uur durende gewapende interventie worden beëindigd door een speciale antiterreureenheid. Volgens Saudische en Amerikaanse media vielen er in totaal zeker twaalf doden.

Onder de slachtoffers waren vijf niet-Amerikaanse medewerkers van het consulaat, die naar verluidt allen door de belagers zijn gedood, en drie 'terroristen', die door de speciale eenheid zijn doodgeschoten. Twee militante moslims werden gearresteerd.

Arabische media maakten ook melding van vier doden onder de leden van de antiterreurbrigade. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington raakten enkele Amerikaanse staatsburgers licht gewond.

President Bush reageerde maandagmiddag vanuit Washington fel op de gebeurtenissen in Djedda. Hij benadrukte dat weer is aangetoond dat de internationale strijd tegen terrorisme noodzakelijk is.

Angstiger

Bush legde een verband met Irak. De plegers van aanslagen zoals in Djedda willen volgens hem dat de Verenigde Staten Saudi-Arabië en Irak verlaten. "Ze willen dat we steeds angstiger worden en vermoeid raken. Daarom zijn de verkiezingen in Irak in januari zeer belangrijk. Een vrij land zal een belangrijke nederlaag vormen voor de terroristen."

Het olierijke koninkrijk Saudi-Arabië is al geruime tijd het toneel van aanslagen en aanvallen op westerlingen, vooral Amerikanen. In mei 2003 werden in Riyad zeker 35 mensen gedood door aanslagen op woningcomplexen waar buitenlanders zijn gehuisvest. In november van datzelfde jaar verloren nog eens zeventien anderen het leven door een soortgelijke aanslag.

Ook dit jaar was het een aantal malen raak. In mei vielen door aanslagen en een gijzeling in Al-Khobar (oosten) 22 doden, onder wie een Amerikaan, een Brit, een Italiaan, een Zweed en acht Indiërs. Later dit jaar zijn bij verschillende incidenten een Ierse BBC-cameraman, een andere Ier, een Britse ingenieur en een Amerikaan doodgeschoten, en een andere Amerikaan onthoofd.

Klopjacht

De Saudische autoriteiten hebben vooral sinds mei 2003 een klopjacht geopend op vermeende moslimterroristen. Volgens de Britse zender BBC zijn er in de afgelopen achttien maanden circa zeshonderd verdachten opgepakt of gedood. Desondanks is er nog altijd geen einde gemaakt aan het geweld, zoals maandag is gebleken. De militante moslims zijn vooral fel gekant tegen de nauwe financiële en militaire banden die het olie-exporterende land heeft met vooral de Verenigde Staten.

Osama bin Laden is een geboren Saudiër en zijn gedachtegoed is mede geënt op zijn verzet tegen de pro-westerse houding van Saudi-Arabië, een land dat heilige islamitische plaatsen zoals Mekka herbergt. De meeste terroristen die op 11 september 2001 toesloegen in de Verenigde Staten waren overigens Saudiërs.