LEIDSCHENDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD is sinds de moord op Theo van Gogh, op 2 november, overspoeld met open vacatures.

Op een vacature die ten tijde van de moord openstond, ontving de dienst het uitzonderlijk hoge aantal van 1450 reacties. Gemiddeld ontvangt de dienst driehonderd reacties op een vacature.

Op de eigen website roept de dienst het publiek op geen open sollicitaties meer te sturen maar nieuwe vacatures af te wachten. Ook vraagt de dienst niet meer te bellen naar het Wervingsbureau.

Volgens een woordvoerder van de AIVD heeft de dienst tientallen brieven en telefoontjes ontvangen nadat vice-premier Zalm op 5 november had bekendgemaakt dat de AIVD zou gaan uitbreiden om de strijd tegen het terrorisme te kunnen voeren. "Daar konden we over het algemeen niet zo veel mee, omdat die reacties ongericht waren", aldus de woordvoerder. "De mensen denken: wij kunnen wel iets."

De openstaande vacature betrof de functie van operationeel medewerker. De AIVD mag met enkele honderden plaatsen uitbreiden. Volgend voorjaar zal de dienst daarvoor mensen gaan werven.