BRUSSEL - Turkije stelt zich volgens CDA-Europarlementariër Eurlings "te hard" op tegenover de Europese Unie. "Er is sprake van een soort 'power play', om niet te veel te hoeven toe te geven aan de EU."

"Aan alle kanten blijven de Turken duwen en drukken. Dat is niet goed", zegt Eurlings, die de afgelopen dagen Turkije bezocht, voorafgaand aan het besluit of de EU definitief met Ankara gaat onderhandelen over lidmaatschap. Dat besluit valt eind volgende week op een EU-top onder leiding van premier Balkenende.

Europees Parlement

De CDA'er is de opsteller van een advies daarover van het Europees Parlement aan de EU-regeringsleiders, dat volgende week in stemming komt. Samen met GroenLinks-collega Lagendijk, voorzitter van de vaste Turkije delegatie van het EP en parlementsvoorzitter Borrell sprak hij onder andere de Turkse premier Erdogan. Volgens Eurlings was dat een "stevig gesprek" dat twee keer langer duurde dan was voorzien. Eurlings heeft in dat gesprek vooral aangedrongen op meer rechten voor de Koerden.

Voorwaarden

De CDA'er is van mening dat Turkije de nodige voorwaarden opgelegd moet krijgen, alvorens de onderhandelingen kunnen beginnen. Daarbij gaat het vooral om eisen op het gebied van mensenrechten en vrijheden voor religieuze minderheden. "Turkije kan alleen deel uitmaken van Europa als het zo vrij is als de rest van Europa. Dat is nu nog niet het geval", aldus Eurlings.

De CDA-aanvoerder in Straatsburg heeft de indruk dat de Turken aan alle kanten proberen zich hard op te stellen, om te voorkomen dat Europa nog meer eisen stelt. Volgens Eurlings houdt dat "macho-gedrag" het risico in dat de Turkse bevolking vindt dat Europa te veel vraagt en zich afkeert van de EU. "Je merkt nu ook dat de mensen kritisch zijn over Europa. Dat moet niet te veel toenemen, want dan zijn we nog verder van huis."