DEN HAAG - Fractievoorzitter Zalm van de VVD heeft de LPF dinsdag opgeroepen geen 'oneigenlijke' argumenten te gebruiken bij de verkiezing van de voorzitter van de Tweede Kamer. "Dan wordt de formatie bemoeilijkt", dreigde Zalm de LPF in het debat over het voorzitterschap met de kandidaten Weisglas (VVD), Jorritsma (VVD) en Janssen van Raay (LPF).

De LPF wilde tot nu toe Jorritsma hoe dan ook niet op de voorzittersstoel hebben. Zalm vindt dat de LPF als argument tegen Jorritsma niet mag gebruiken dat ze in het paarse kabinet zat. "Ik houd niet van de gedachte dat als je in het paarse kabinet hebt gezeten je voor het leven besmet bent", aldus Zalm. "We moeten niet alle bewindslieden op de mesthoop gooien."

Zalm hield zijn eerste toespraak ooit als Kamerlid en mocht daarom niet onderbroken worden. De kandidatuur van Weisglas illustreert volgens hem "dat bij de VVD liberalisme en zelfs een vleugje anarchisme goed thuis is". Zalm zelf heeft de afgelopen dagen de fracties warm proberen te maken voor de kandidatuur van Jorritsma.

Stekelig

D66-Kamerlid Giskes reageerde stekelig op het pleidooi van Zalm voor Jorritsma, omdat het debat eigenlijk bedoeld is om vragen te stellen aan de kandidaten. Volgens haar belooft het niet veel goeds dat Jorritsma zich pas aanmeldde voor de Kamerhamer nadat zij zich verzekerd wist van de steun van de VVD-fractie.

CDA-Kamerlid Verhagen zei te twijfelen of Jorritsma niet al te ver van de praktijk van de Tweede Kamer is komen af te staan, omdat zij acht jaar in de regering heeft gezeten. Behalve de VVD benadrukten alle fracties, dat de leden een individuele afweging zullen maken bij de stemming.