BOEDAPEST - Het omstreden Hongaarse referendum over een dubbele nationaliteit voor miljoenen Hongaren in het buitenland heeft te weinig kiezers getrokken. In verband met de te lage opkomst zou de volksraadpleging ongeldig verklaard moeten worden, meldde de centrale kiescommissie zondagavond in Boedapest.

Acht miljoen stemgerechtige Hongaren konden zich zondag in een dubbel referendum uitspreken over de dubbele nationaliteit van etnische Hongaren in de buurlanden en over de verdere privatisering in de gezondheidszorg.

Volgens de jongste cijfers trok het nationaliteitsreferendum niet de vereiste 50 procent van de kiezers. Ook stemde niet minstens 25 procent voor of tegen het voorstel.

Vrees voor reacties

De conservatieven en de kerken willen de "Hongaarse natie herenigen'' door de dubbele nationaliteit aan te bieden. De centrum-linkse regering vreest de reacties van de buurlanden en van de Europese Unie. Ook wordt de toestroom gevreesd van de eventuele 'nieuwe' Hongaren naar de gratis gezondheidszorg in Hongarije. Die staat overigens onder druk door het tweede referendum waarbij de oppositie verdere privatisering eist van de gezondheidszorg.

Sinds Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog werd ontmanteld, leven 2,5 miljoen Hongaren in gebieden die Hongarije moest afstaan aan de buurlanden. Met name Roemenië, Slowakije en Servië-Montenegro hebben grote Hongaarse minderheden.