PARIJS - Een terrorisme-oefening op het Franse vliegveld Charles de Gaulle is uit de hand gelopen, nadat de politie een hoeveelheid plastic explosieven uit het oog verloor.

De 150 gram aan explosieven waren tijdens een oefening met speurhonden in een tas gestopt, maar het pakje werd door de dieren niet ontdekt en belandde in een van de negentig vliegtuigen die tijdens de oefening het luchtruim kozen.

Volgens de politie ontbreken de ontstekingen en is de semtex ,,niet gevaarlijker dan een doos chocolade''. Toch zijn luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden en politieorganisaties over de hele wereld gewaarschwud. De politie vreest dat ergens in de wereld een douanebeambte een verraste passagier zal betrappen met de zoekgeraakte explosieven.

Premier Raffarin verklaarde zondagavond ,,bezorgd'' te zijn over de manier waarop de oefening is uitgevoerd. De regeringsleider zei dat dergelijke oefeningen van nu af aan moeten worden uitgevoerd volgens strikte regels die de privacy van passagiers beschermen.