KOPENHAGEN - In Denemarken is opschudding ontstaan over de vertoning van de film Submission van de vermoorde cineast Theo van Gogh. Een groep Deense moslims heeft bij de politie aangifte gedaan tegen een televisiezender die de controversiële film over vrouwenmishandeling heeft vertoond.

De klagers voelen zich "diep beledigd'', aldus de advocaat van de circa twintig moslims die klachten hebben ingediend tegen de publieke Deense zender Danmarks Radio (DR). De omroep heeft Submission onlangs in zijn geheel uitgezonden. Ook vertoonde het in nieuwsuitzendingen herhaaldelijk delen van de film.

DR is volgens de klagers "te ver gegaan''. De zender negeert volgens de advocaat dat de film wordt gezien "als een buitengewoon ernstig en manipulatieve belediging van hun religie''. Volgens de strafpleiter zijn onder haar cliënten zowel moslimgeestelijken als gewone gelovigen.

DR wil in een reactie niets weten van de kritiek. Het uitzenden van de filmbeelden heeft volgens de omroep niets te maken met sensatiezucht of bewuste belediging. De zender liet de clips zien "om het debat over gelimiteerde of ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting in perspectief te zetten'', aldus een verklaring.