DRIEBERGEN - De politie heeft afgelopen weekeinde 5433 automobilisten betrapt die te hard reden op stukken snelweg waar wegens gevaar door slijtage van het wegdek niet harder dan 70 kilometer per uur mag worden gereden. De al eerder aangekondigde extra controles vonden plaats op de A16 ter hoogte van Hendrik Ido Ambacht en de A27 ter hoogte van Zederik.

Van de 3900 passanten die zaterdag langs de radarwagen op de A16 reden, krijgen er 2830 een bon. Meer dan honderd automobilisten reden harder dan 130 kilometer per uur terwijl daar buiten de 70-kilometerzones 100 kilometer per uur is toegestaan. Op de A27 reed men "wat rustiger''. Van de 3177 weggebruikers reden er 277 te hard.

Zondag bleken veel automobilisten gewaarschuwd. Toch hielden 1525 van de 3284 passerende bestuurders op de A16 zich niet aan de snelheidslimiet van 70 kilometer per uur. Van de 5044 automobilisten op de A27 krijgen er 801 een bon thuis gestuurd.

154 kilometer per uur

De hoogst gemeten snelheid was 154 kilometer per uur zaterdag op de A16. Ook zondag zaten daar twee toppers bij van 151 en 152 kilometer per uur. Op de A27 reed de snelste 'slechts' 139 kilometer per uur. Dat was zondag.

Zaterdag was de hoogst genoteerde tijd bij Zederik 121 kilomter per uur. De hardrijders staat in elk geval een dagvaarding te wachten, met het risico op ontzegging van de rijbevoegdheid, aldus een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het KLPD had afgelopen week al extra controles aangekondigd op wegvakken waar sinds kort deze snelheidslimiet is afgekondigd, omdat het wegdek door slijtage glad is geworden. Dit naar aanleiding van reguliere controles en klachten van weggebruikers.

Komende weken

De radarwagens staan ook de komende weken wisselend op de betreffende snelwegdelen. Borden langs de kant van de weg kondigen de extra controles aan. Ook staat de snelheid aangegeven op de matrixborden boven de weg, al was dat zaterdag niet het geval.

Volgens de woordvoerder denken nog veel mensen dat de matrixborden een adviessnelheid geven. "Dat is sinds 1991 niet meer zo. Je moet je er aan houden.'' Na klachten over onduidelijke bebording hebben de controleurs wel opdracht gekregen eerst te kijken of de borden op de juiste wijze zijn geplaatst.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat werkt ondertussen naarstig aan het vervangen van deze gladde wegdelen. De noodzaak van snelle maatregelen werd eind oktober duidelijk, toen op een dag drie ongevallen gebeurden op de A12 bij Zoetermeer. De ongevallen bleken te zijn veroorzaakt door glad asfalt in combinatie met regen.

De delen snelweg die aan vervanging toe zijn, zijn de A12 bij Den Haag, de A27 (Gorinchem-Lexmond), de A15 bij knooppunt Gorinchem, de A16 (Rotterdam-Breda) en de N3 (Dordrecht-Papendrecht). De wegwerkzaamheden zijn afgelopen vrijdag begonnen en duren tot donderdag. Ze worden 's nachts uitgevoerd.