BRUSSEL - De NAVO bespreekt deze week plannen om zich te versterken in meerdere delen van de wereld. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen komen daarvoor woensdag en donderdag naar Brussel.

Het bondgenootschap wil vooral in Afghanistan verder uitbreiden. Het wil rebellen ontmoedigen rond mei de regionale verkiezingen te verstoren. In west-Afghanistan zijn daarvoor nog enkele teams nodig. Verwachting is dat de VS, Canada en Turkije zich aanmelden.

Mogelijk gaat ook de eigen reactie-eenheid van de NAVO, de 4000 man sterke NRF. Maar sommige lidstaten willen deze troepen reserveren voor andere crises.

2005

Eerder dit jaar breidde de NAVO haar ISAF-missie al uit in andere delen van Afghanistan. Nederland stuurde 150 man van het luchtmachtsquadron geleide wapens uit de Peel. Die blijven nog tot eind 2005 in Baghlan.

De NAVO-ministers willen deze week tegelijk de banden aanhalen met enkele landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Doel is hen beter te betrekken bij de strijd tegen terrorisme. Na een periode van mooie woorden, moeten nu meer daden volgen. Het gaat onder meer om Egypte, Israël en Algerije. Voor het eerst ontmoeten zeven ministers van Buitenlandse Zaken uit dit gebied hun 26 collega's van NAVO-landen.

Donderdag

De recente NAVO-uitbreiding in Irak staat donderdag op de agenda. De ministers bespreken de training die de NAVO er sinds augustus geeft aan de Iraakse veiligheidstroepen. Topman De Hoop Scheffer is vrijdag zelf gaan kijken in Bagdad en toonde zich positief.

Ook dichter bij huis ligt een uitbreiding voor de hand. De NAVO-ministers kijken bezorgd naar Kosovo, waar de KFOR-missie de rust moet bewaren. De situatie is gespannen. Het gebied wil meer onafhankelijkheid van Servië. Bovendien wordt de pasgekozen premier Haradinaj mogelijk opgeroepen voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Hij zou oorlogsmisdaden hebben begaan.

Oekraïne

De NAVO-ministers bespreken ook de situatie in Oekraïne, waar de presidentsverkiezingen onwettig zijn verklaard. Daarover wordt een politieke verklaringen verwacht. Gewoonlijk nodigt de NAVO ook de Oekraïne uit voor topvergaderingen bij de NAVO. "Maar wie moet je nu uitnodigen uit Oekraïne? Het is moeilijk te bepalen wie aan de macht is'', verzuchtte assistent-secretaris generaal Altenburg vorige week.

Een Oost-Europese journalist die hem daarop vroeg of de NAVO ingrijpt als Russische militairen Oekraïne binnenvallen, zorgde voor een bulderende lach. "Dat is hopelijk niet serieus'', zei de topfunctionaris, die verder wijselijk zweeg.