HAARLEM - Officier van justitie A. Nienhuis heeft dinsdag bij de rechtbank in Haarlem tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de -jarige R.D. uit Purmerend. De man was lid van de afdeling High Risk van de marechaussee op Schiphol en heeft volgens justitie drugs het land binnengesmokkeld. De drugs werden door koeriers per vliegtuig vanuit Suriname naar Nederland gebracht.

Deze week staan in Haarlem nog zeven andere verdachten terecht in dezelfde drugszaak. Dinsdagmiddag komt de 26-jarige J.R. uit Den Helder voor, die werkte bij hetzelfde team van de marechaussee.

D. zou betrokken zijn geweest bij vier drugstransporten in december 2000 en januari en februari 2001. Justitie schat dat daarbij in totaal zo'n 15 kilo cocaïne is ingevoerd. De man stond in uniform bij de gate te wachten op de koeriers en bracht de drugs per dienstauto weg naar een spottersplaats in Rozenburg.

Op 16 februari vorig jaar hield de douane een drugskoerier met 8 kilo coke in zijn bagage aan. Deze verklaarde in opdracht van D. te werken. Dat was het begin van een grootscheeps onderzoek naar de man en zijn connecties. Op 11 november hield de politie een groot aantal verdachten, onder wie D. en R., aan.