BOEDAPEST - Acht miljoen stemgerechtige Hongaren kunnen zich zondag in twee referenda uitspreken over de dubbele nationaliteit van etnische Hongaren in de buurlanden en over de verdere privatisering in de gezondheidszorg.

Met name de eerste kwestie heeft veel emoties losgemaakt. Sinds Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog werd ontmanteld, leven 2,5 miljoenen Hongaren in het buitenland, in de gebieden die Hongarije moest afstaan aan de buurlanden. Met name Roemenië, Slowakije en Servië-Montenegro hebben grote Hongaarse minderheden.

Herenigen

De conservatieven en de kerken willen de "Hongaarse natie herenigen'' door de dubbele nationaliteit aan te bieden. De centrum-linkse regering vreest de reacties van de buurlanden en van de EU.

Ook wordt de toestroom gevreesd van de eventuele 'nieuwe' Hongaren naar de gratis gezondheidszorg in Hongarije. Die staat overigens onder druk door het tweede referendum waarbij de oppositie verdere privatisering eist van de gezondheidszorg. De stembureaus gaan om 6 uur open en sluiten om 19 uur weer.