ROSWINKEL - De zanger Willem Duyn is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag bekendgemaakt. Duyn kreeg een hartstilstand. Hij overleed op weg naar een ziekenhuis.

De fors gebouwde, bebaarde zanger werd bekend als Big Mouth van het duo Mouth & MacNeal. Hij begon zijn carrière in 1960 als drummer bij het Holland Kwartet. Daarvoor verdiende Duyn zijn geld als constructiebankwerker.

Hey You Love

In 1971 ging hij samenwerken met Maggie MacNeal uit Krabbendam. Met Hey You Love, scoorde het duo meteen een hit in de topvijf. Daarna was het raak met How do you do en Hello A. In maart 1974 vertegenwoordigden Mouth & MacNeal Nederland op het Eurovisie Songfestival. Zij behaalden de derde plaats met Ik Zie Een Ster.

Het nummer werd een grote hit en stond veertien weken in de hitparade. Ondanks het enorme succes van het duo, werd Maggie in december '74 aan de kant gezet voor Little Eve, de artiestennaam van Ingrid Kup. Duyn trad met haar in het huwelijk.

Uncle

Big Mouth & Little Eve hadden in mei 1975 een hit met de single Uncle. Dat was meteen hun grootste wapenfeit. Daarna ging het met de carrière van Big Willem Duyn een stuk minder. Hij maakte carnavalachtige liedjes die in de tipparade bleven steken. In 1979 scoorde Duyn onder zijn echte naam een hit met het autobiografische nummer Willem.

Toen zanger Bennie Jolink van rockband Normaal door een verkeersongeluk een tijd uit de running was, nam Duyn in 1992 tijdelijk zijn plaats in. Onder de noemer Willem dut Normaal leverde dat een hit op met de single Woenderbaar.

De laatste jaren trad Duyn voornamelijk op in buurthuizen, in kroegen en op braderiën. Landelijk succes had hij niet meer. Hij woonde tot aan zijn dood in Roswinkel in Drenthe.