SANYA - De 20-jarige Maria Julia Mantilla Garcia uit Peru is zaterdag gekroond tot Miss World 2004. Garcia werd uit 107 kandidaten tot mooiste vrouw van de wereld gekozen. Dat heeft de organisatie zaterdag gemeld.

De verkiezing op het Zuid-Chinese eiland Hainan was in 160 landen op televisie te zien. Het was de 54e editie van de missverkiezing. Voor Nederland deed de 24-jarige Zeeuwse Miranda Slabber mee. Zij werd in oktober tot Miss Nederland gekozen. Miranda haalde de eerste vijftien niet.

Het was voor het eerst dat kijkers ook konden meestemmen. Uiteindelijk belandde miss Peru samen met de mooisten van de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten in de finale. België kreeg een speciale modeprijs.


Maria Julia Mantilla Garcia uit Peru is bijzonder vereerd de 54e Miss World te mogen zijn

Goede zaken

De winnares zei in haar dankwoord bijzonder vereerd te zijn dat ze de eerste Miss World is die door een wereldwijde stemming is gekozen. "Nu ik een echte ambassadeur van de wereld ben geworden, zal ik er alles aan doen om de goede zaken te promoten waar Miss World al meer dan een halve eeuw voor staat." De 20-jarige studente wil onderwijzeres worden, maar ziet haar toekomst ook in het toerisme liggen.

Twee jaar geleden moest de wedstrijd naarstig worden verplaatst van Nigeria naar Londen. In Nigeria laaide destijds het geweld op door opmerkingen in de media over de missverkiezing en de profeet Mohammed. Het was dit jaar de tweede keer dat het Chinese eiland Hainan gastheer was. Dat is de organisatie zo goed bevallen, dat de locatie ook voor volgend jaar al is geboekt. "Dit is ons thuis", aldus Julia Morley, voorzitter van de Miss World Organization.