De Somalische premier Hassan Ali Khari zei zaterdag dat er in de afgelopen 48 uur honderdtien Somaliërs in één regio de hongerdood zijn gestorven. De voedselvoorziening van miljoenen Somaliërs wordt bedreigd door droogte.

Khari deed die uitspraak tijdens een bijeenkomst van het Somalische Nationale Droogtecomité. De slachtoffers waar hij naar verwees kwamen allen uit de Bay-regio in het zuidwesten van het land, meldt AP.

De droogte die Oost-Afrika teistert werd afgelopen dinsdag door de Somalische regering uitgeroepen tot nationale ramp. Volgens schattingen van de VN hebben vijf miljoen Somaliërs noodhulp nodig en dreigt een volwaardige hongersnood.

Duizenden Somaliërs zijn naar de hoofdstad Mogadishu gevlucht op zoek naar voedselhulp. De in de stad aanwezige hulporganisaties kunnen die toename van de hulpvraag vooralsnog niet bijbenen. 

Hoorn van Afrika

Ook andere landen in de Hoorn van Afrika, zoals Ethiopië en Kenia, kampen met grote problemen door droogte. Afgelopen donderdag maakte het Rode Kruis bekend dat het aantal getroffenen in Kenia in een maand tijd is gegroeid van 1,3 naar 2,7 miljoen. 

Volgens de FAO, de voedselorganisatie van de VN, worden zeventien miljoen mensen in het gebied door honger bedreigd.