MADRID - Bij vijf tankstations in Madrid zijn vrijdag vrijwel gelijktijdig bommen ontploft. Door de explosies raakten twee politiemensen lichtgewond en werd weinig schade aangericht.

De lichte explosies deden zich voor in de vroege avond, kort nadat iemand uit naam van de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA een Baskische krant had gebeld. Hij waarschuwde voor de op handen zijnde explosies.

"Alles wijst op de ETA", zei minister van Binnenlandse Zaken Jose Antonio Alonso op een persconferentie. Hij vertelde dat vijf tankstations waren getroffen langs de belangrijkste uitvalswegen van de Spaanse hoofdstad. Dat veroorzaakte een grote chaos in de avondspits. Voordat de bommen afgingen, had de politie de tankstations geëvacueerd. De lichtgewonde agenten hebben beschadigde trommelvliezen opgelopen.

De aanslagen door de verboden ETA zijn een tegenslag voor de regering. De groepering raakte ernstig verzwakt doordat eerder dit jaar een aantal leden werd gearresteerd. Sinds de ETA zijn onafhankelijkheidstrijd in 1968 begon, zijn 850 mensen gedood.