KIEV - Het hooggerechtshof in Oekraïne heeft de verkiezingen van 21 november ongeldig verklaard wegens fraude. Het hof heeft bepaald dat er nieuwe presidentsverkiezingen moeten komen. Die worden 26 december gehouden, aldus oppositieleider Viktor Joesjtsjenko vrijdag.

Bekijk video:Modem/ Breedband

De pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj en de westers georiënteerde Joesjtsjenko moeten het dan opnieuw tegen elkaar opnemen.

Oppositie

Naar het besluit van het hooggerechtshof werd al enkele dagen reikhalzend uitgekeken. Het hof had vier dagen nodig om tot een oordeel te komen. De verliezende presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko van de oppositie had het hof vorige week gevraagd de resultaten van de tweede ronde ongeldig te verklaren.

Koetsjma

De vertrekkende president Leonid Koetsjma zei donderdag een tweede ronde tussen premier Janoekovitsj en zijn rivaal af te keuren. Hij zei alleen genoegen te nemen met hele nieuwe presidentsverkiezingen. Hij zei dit na terugkomst van zijn bezoek aan Moskou, waar hij sprak met de Russische president Poetin, die zich openlijk voor Janoekovitsj had uitgesproken.

Duizenden Oekraïners hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de uitspraak van het hof gevierd. Duizenden Joesjtsjenko-aanhangers dansten tot in de kleine uurtjes op het Onafhankelijkheidsplein en op de Kresjtsjatikstraat. Andere oppositieaanhangers liepen rond met vlaggen en spandoeken.