AMSTERDAM - Enkele tientallen Nederlanders zijn vorige week de dupe geworden van zogenaamde spookafboekingen. Geldbedragen van ongeveer 2000 euro per persoon verdwenen op nog onbekende wijze van de bankrekening, terwijl de gedupeerde gewoon in Nederland was en de pinpas in de portemonnee had.

Een van de getroffen banken is de Postbank. Volgens een woordvoerster kwamen de meldingen eind vorige week binnen. De bank heeft toen onmiddellijk actie ondernomen.

De opnames vonden plaats in Parijs in de omgeving van Gare du Nord. Inmiddels zijn de problemen onder controle, omdat de bank erachter kwam hoe de afschrijvingen konden gebeuren. Hoe dat is gelukt, kan de woordvoerster niet zeggen.

De pinpas van de getroffenen is na het incident direct geblokkeerd en vervangen door een nieuwe. Het verloren geldbedrag wordt volledig vergoed. De woordvoerster van de bank denkt niet dat nog meer mensen door spookafschrijvingen worden getroffen. ,,We weten waar het zit en hebben maatregelen genomen voor betere beveiliging.''

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is in ,,verhoogde staat van paraatheid'' en sluit niet uit dat ook rekeninghouders van andere banken zijn getroffen, aldus secretaris betalingsverkeer G. Boudewijn. Zijn fraudeanalysten onderzoeken hoe de fraude heeft kunnen plaatsvinden. Zij doen dat door de bewuste transacties te bekijken op overeenkomsten.

Volgens de NVB hebben soortgelijke fraudegevallen wel vaker plaatsgevonden, maar nog nooit van deze omvang in zo'n korte periode.