ASSEN - De hoge Libanese sjiitische geestelijke Mohammed Hussein Fadlallah heeft in een fatwa de moslims in Nederland verboden om geschillen met geweld te beslechten. De grootayatollah vaardigde zijn fatwa, een uitleg van de islamitische wet, uit na een vraag van de sjiitische Stichting Moskee Al Hussein Noord-Nederland in Assen.

Om zijn veroordeling van de moord op Theo van Gogh kracht bij te zetten, had de imam van de moskee Fadlallah om een opinie over de recente gebeurtenissen in Nederland gevraagd, zei een woordvoerder vrijdag.

De fatwa verbiedt iedereen "om welke daad dan ook te verrichten die schade toebrengt aan de openbare orde van Nederland, door een overijverige, onbeheerste reactie". Niet geweld en terreur maar een 'beschaafde dialoog' is voor moslims de manier om geschillen met geloofsgenoten en anderen te benaderen, aldus Fadlallah.

Invloed

De grootayatollah, rond 1935 geboren in de Iraakse stad Najaf, woont sinds 1966 in Libanon. Hij geldt als een belangrijke sjiitische religieuze autoriteit, die ook grote invloed heeft op de radicale Libanese sjiitische beweging Hezbollah.

Fadlallah doet geregeld van zich spreken met fatwa's. Zo verbood hij moslims om mee te werken aan de Amerikaanse aanval op Irak en rechtvaardigde hij Palestijnse zelfmoordaanslagen als een geoorloofde vorm van verzet.

Sjiieten in Nederland zijn in meerderheid afkomstig uit Iran en Irak. Nederland telt ruim 40.000 Irakezen en bijna 30.000 Iraniërs.