DEN HAAG - De Arbeidsinspectie begint zo snel mogelijk een onderzoek naar de mogelijke besmetting van een Utrechtse studente geneeskunde met het HIV-virus. Dat heeft een woordvoerster van de Arbeidsinspectie dinsdag meegedeeld.

De studente is mogelijk besmet doordat zij tijdens een practicumles met het HIV-virus besmet bloed in aanraking kwam. Het Universitair Medisch Centrum (UMC) maakte maandag al bekend een eigen onderzoek te beginnen.

Volgens het UMC wordt normaliter alleen bloed gebruikt dat getest is op HIV, maar was de vooraad, ten tijde van het incident, voor het eerst op. De studente gebruikte bij de les een pipet zonder ballonnetje waardoor ze bloed in haar mond kreeg. Volgens de UMC-woordvoerder hebben de studenten duidelijke instructies gekregen voor de proef.

De Arbeidsinspectie spitst het onderzoek onder meer op deze instructies toe en gaat bekijken of de studenten inderdaad voldoende zijn geïnstrueerd. Verder zal zij onderzoeken of het UMC iets te verwijten valt.

Zijn er bijvoorbeeld maatregelen genomen om deze incidenten te voorkomen, zo vraagt de woordvoerster van de Arbeidsinspectie zich af. Ook wordt onderzocht of er tijdens de les voldoende toezicht was.

Het duurt zeker zes maanden voordat de medicijnstudente zeker weet of ze wel of niet is besmet met HIV.

/NIEUWSStudente krijgt seropositief bloed binnen