BRUSSEL - Secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer bevindt zich momenteel in Irak. Hij brengt er een eendaags bezoek. Dat heeft de NAVO vrijdagochtend bekendgemaakt. Het is De Hoop Scheffers eerste reis naar Irak.

De NAVO-topman is in Bagdad om er het plaatselijke NAVO-hoofdkwartier te openen. Vanuit dat centrum coördineert het bondgenootschap sinds kort de trainingen van Iraakse veiligheidstroepen. De eerste indruk van de NAVO is dat de trainingen een erg positief effecten hebben op de veiligheid.

De Hoop Scheffer wil de situatie met eigen ogen zien om volgende week verslag te kunnen doen aan de ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-landen. Die vergaderen dan in het Brusselse hoofdkwartier. De trainingen zijn politiek gevoelig, omdat vooral Frankrijk zich ertegen verzet.

De Hoop Scheffer spreekt in Bagdad met de Amerikaanse commandant Petraeus, die de trainingen leidt. De NAVO-topman overlegt ook met de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Zebari en met ambassadeurs van NAVO-landen.