DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag een Schiedammer veroordeeld tot 120 uur dienstverlening en twee maanden voorwaardelijke celstraf wegens het bedreigen van toenmalig VVD-Tweede-Kamerlid Wilders (nu Groep Wilders).

De verdachte, de 30-jarige Farid A. bedreigde Wilders ruim een jaar geleden. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem begin dit jaar ook al tot 120 uur dienstverlening en twee maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep drie maanden celstraf geëist tegen de Schiedammer. Een dergelijke strafverzwaring kwam er niet, maar het hof rekent het de verdachte wel zwaar aan "dat hij de heer Wilders heeft bedreigd naar aanleiding van diens politieke uitspraken". Bovendien bestaat volgens het hof het risico dat anderen worden "geïnspireerd tot geweld tegen politici".

Excuses

Het hof heeft bij het opleggen van de straf meegewogen dat de Farid A. niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten en dat hij ruim een week na bedreiging zijn excuses heeft gemaakt aan Wilders.

De politie hield de man ruim een jaar geleden aan, nadat het waarnemend hoofd beveiliging van de Tweede Kamer aangifte had gedaan. A. deed onder de naam 'Farid' op de internetsite Maghrebonline.nl uitspraken als "Wilders moet echt met de dood worden bestraft voor zijn fascistische uitspraken over islam, moslims en de Palestijnse zaak".

Arafat

Ook plaatste A. een foto van Wilders op de site. Hij kwam tot zijn bedreigingen, nadat Wilders de toenmalige Palestijnse leider Arafat een 'terroristenleider noemde.