AMSTERDAM - Bezoekers van discotheken in Amsterdam laten partydrugs de laatste jaren steeds vaker links liggen. Voor het vijfde jaar op rij blowen partygangers minder en gebruiken ze minder XTC en cocaïne. Dat bleek vrijdag uit het jaarlijkse Antenneonderzoek van Jellinek Preventie naar het gebruik van alcohol, tabak en drugs onder het Amsterdamse uitgaanspubliek.

Vooral XTC raakt uit onder de clubbezoekers. Vorig jaar gebruikte 8 procent een pilletje. Vijf jaar eerder was dat nog 27 procent. Het aantal mensen dat cocaïne gebruikt tijdens het stappen, nam in vijf jaar tijd af van 10 naar 3 procent. Ongeveer een op de vijf steekt een jointje op. In 1998 was dat nog 28 procent.

Over het algemeen hebben clubbezoekers ruime ervaring met drugs. Iets meer dan de helft heeft het afgelopen jaar een of meerdere oppeppende middelen gebruikt. Wel is het gebruik van cocaïne ten opzichte van XTC gestegen. In bepaalde scenes heeft cocaïne XTC zelfs ingehaald, blijkt uit een rondgang langs sleutelfiguren, onder wie clubmedewerkers en deejays. "Hier is sprake van een XTC-moeheid en een cocaïne-revival."

Alcohol

Alcohol staat nog altijd met stip op nummer één onder het uitgaanspubliek. 84 procent van de stappers drinkt alcohol, meestal bier of wijn. Het gemiddelde per avond ligt op zeven glazen alcohol. Met de daling van het drugsgebruik verdient het alcoholgebruik in het uitgaanscircuit grotere aandacht, concludeert Jellinek, een instelling voor verslavingszorg.

Opvallend is ook dat partygangers meer interesse hebben voor slaap- en kalmeringsmiddelen. Eenderde van de clubbezoekers, vooral dertigers, heeft ooit wel eens valium gebruikt, bijvoorbeeld als rustgever tijdens hyperactiviteit of om na een avondje drugs in slaap te vallen. De opmars van GHB is gestopt en ook rond paddo's is het rustig, blijkt uit het onderzoek onder clubgangers.

Stadstrandjes

Een trend in de Amsterdamse uitgaanswereld is de opkomst van steeds meer kleinschalige party's, naast grootschalige dance-evenementen. Volgens de trendsetters is het reguliere clubcircuit te voorspelbaar geworden en hebben die concurrentie gekregen van nieuwe lounges, stadstrandjes, culinaire locaties en "intieme en gezellige clubs met een gevarieerd muziekaanbod, waaronder jazz, hiphop en live optredens."

Veel stappers worden niet meer warm of koud van nieuwe gehypte concepten 'waar je geweest moet zijn', aldus de onderzoekers. In de homescene is volgens de insiders echter weinig opwindends meer te beleven na de teloorgang van discotheek de iT's. Homostappers gaan nu vaker naar Berlijn, Parijs en Barcelona.