DEN HAAG - Prins Bernhard heeft in een gesprek met de in 2002 overleden journalist Martin van Amerongen toegegeven dat hij smeergeld van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed heeft ontvangen. "Ik heb altijd veel geld verdiend, dus dat miljoen van Lockheed had ik niet nodig. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn?", aldus de prins in een interview dat volgende week verschijnt in De Groene Amsterdammer , het weekblad waarvan Van Amerongen hoofdredacteur was.

Het interview is gebaseerd op gesprekken die Van Amerongen tussen 1995 en 2002 met prins Bernhard had. Van Amerongen heeft ze kort voor zijn dood verwerkt tot een In Memoriam, dat pas na het overlijden van Bernhard zou mogen verschijnen.

Over de Lockheed-affaire zegt Bernhard in het interview dat hij ook niet wist wat hem destijds bezield heeft. "Ik heb inderdaad plenty geld. Mijn geld is verdeeld over drie landen: Nederland, Amerika en Zwitserland. Alleen in Zwitserland heb ik al ruim 6 miljoen op de bank staan."

Weggegeven

De prins zegt dat hij van het Lockheed-miljoen het grootste deel niet gezien heeft "en de rest heb ik weggegeven. Maar dat maakt voor de geschiedenis allemaal niet meer uit. Ik heb mij verzoend met het feit dat straks het woord Lockheed op m'n grafsteen gebeiteld zal staan".

Bernhard doet in het vraaggesprek nog meer opmerkelijke uitspraken. Zo noemt hij zijn broer Aschwin "een echte nazi. Al op zijn vijftiende. Die heeft trouwens een vreemde politieke ontwikkeling doorgemaakt. Hij was eerst nazi, totdat hij in de oorlog communist werd om uiteindelijk na de oorlog liberaal te worden".

Zelf noemt de prins zich in het interview "apolitiek". Stemmen deed hij al lang niet meer, vertrouwde hij Van Amerongen toe. "Ja, vroeger wel. Dat moest ik van mijn vrouw." Prins Bernhard stemde dan naar zijn zeggen op PvdA'er Lieftinck, die na de oorlog minister van Financiën is geweest.

Niet bevestigen

De Rijksvoorlichtingsdienst liet donderdagavond weten niet te kunnen bevestigen dat prins Bernhard bovenstaande uitspraken ook heeft gedaan.