SOESTDIJK - Militair ceremonieel zal op de dag van de uitvaart van prins Bernhard niet worden geschuwd. De prins wordt zaterdag 11 december in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet in het uniform van generaal-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Het lichaam van Bernhard wordt vervoerd naar Delft op een affuit, een onderstel van een kanon. Ook zullen veel oorlogsveteraren langs de tocht staan.

Na de dood van prins Bernhard staat Nederland in het teken van rouw. Tienduizenden mensen hebben al boodschappen achtergelaten op een van de vele condoleanceregisters op internet en in stadhuizen.

Bij alle overheidsgebouwen blijft de Nederlandse vlag halfstok hangen tot en met 11 december. Op die dag hebben de uitvaartdienst en de bijzetting van het lichaam van de prins plaats in de koninklijke grafkelder onder de Nieuwe Kerk in Delft. Dominee Carel ter Linden zal de dienst voorgaan. Zijn lichaam wordt in tegenstelling tot die van koningin Juliana en prins Claus niet gebalsemd.

In verband met de dood van prins Bernhard heeft de rijksoverheid alle officiële feestelijkheden afgelast totdat de uitvaartdienst en de bijzetting zijn afgerond. Bij andere evenementen neemt de overheid gepaste soberheid in acht. Dat geldt ook voor veel lagere overheden en instellingen.


Klik op de afbeelding om te zien waar prins Bernhard wordt bijgezet

Zwarte wimpel

De standaard op Paleis Soestdijk, waar prins Bernhard na zijn overlijden weer is teruggekeerd, is voorzien van een zwarte wimpel. Het is nu de standaard van de koningin, niet die van hemzelf, die er sinds het overlijden van koningin Juliana wapperde. De prins woonde sinds 1937, toen hij trouwde met prinses Juliana, op het paleis. Hun vier dochters groeiden er op.

Het was donderdag rustig bij Paleis Soestdijk. Enkele tientallen mensen kwamen langs, onder meer met witte anjers en andere bloemen. In de avond werden ook kaarsjes neergezet.

Naast 'gewone' Nederlanders hebben leden van andere Europese vorstenhuizen, politici, bestuurders, officiële instanties, organisaties en instellingen blijk gegeven van treurnis en medeleven met de nabestaanden van de prins.

UMC

De prins overleed woensdagavond op 93-jarige leeftijd in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, in het bijzijn van koningin Beatrix en andere familieleden. De prins had last van kortademigheid door het vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Hij had ook een gezwel in zijn darmen dat flinke klachten veroorzaakte.

In de late namiddag werd de prins met spoed opgenomen in het UMC, omdat hij verhevigd last kreeg van zijn aandoeningen. Deze waren niet goed te behandelen op Soestdijk. In het ziekenhuis is, in overleg met de prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. Voor zover bekend had hij thuis willen sterven. Het stoffelijk overschot van prins Bernhard werd in de loop van de avond naar Paleis Soestdijk overgebracht.

Beatrix

Koningin Beatrix liet donderdag weten dat haar vader op de dag van zijn overlijden, bij leven nog had willen meedelen dat hij zeer geroerd was door de vele blijken van medeleven. Hij was hier niet meer toe in staat door de snelle verslechtering van zijn gezondheidstoestand.

Prins Bernhard ligt tot zondag tot 12.00 uur opgebaard in Paleis Soestdijk. Daarna zullen zijn dochters koningin Beatrix, de prinsessen Irene, Margriet en Christina en Pieter van Vollenhoven het lichaam van Bernhard begeleiden naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Daar blijft het lichaam van de prins opgebaard tot de dag van de uitvaart.

Afscheid

Hoogwaardigheidsbekleders en 'gewone' Nederlanders kunnen in Paleis Noordeinde respectievelijk maandag en dinsdag tot en met donderdag (tussen 9.00 en 23.00 uur) afscheid nemen van de prins, zoals dat eerder ook al gebeurde na de dood van prins Claus en koningin Juliana.

De nieuwsuitzendingen naar aanleiding van de dood van de prins trokken woensdagavond grote belangstelling. Volgens de Stichting KijkOnderzoek keken er ruim 6,5 miljoen mensen naar de extra uitzendingen bij de publieke en commerciële omroepen.

Alle Nederlandse kranten pakten groot uit met biografieën, anekdotes en herinneringen over het leven van prins Bernhard. In een interview van de in 2002 overleden journalist Martin van Amerongen geeft de prins toe dat hij smeergeld van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed heeft ontvangen. Het interview verschijnt volgende week in De Groene Amsterdammer, het weekblad waarvan Van Amerongen hoofdredacteur was. Het interview mocht pas na het overlijden van Bernhard verschijnen.